wtorek, 16 października 2018

12 NAJLEPSZYCH POLSKICH RESTAURACJI - FINAŁ XI KONKURSU GASTRONOMICZNEGO WINE&FOOD NOBLE NIGHT

13 października 2018 r. Warsaw Expo skupiło w jednym miejscu aż 2000 degustatorów sztuki kulinarnej. Prawie do samego rana trwała XI edycja konkursu gastronomicznego Wine&Food Noble Night, do którego stanęło 12 wybranych szefów kuchni z całego kraju, poznaliśmy tym samym wytypowanych 12 z najlepszych restauracji w Polsce. Oto one i ich reprezentanci:
Autentyk Kuchnia i Ludzie  z Poznania - Ernest Jagodziński,
Bez tytułu z Warszawy - Erwan Debono,
Boletus z Kliczkowa - Mariusz Kucharczyk,
Chapeau Bas z Ustki -  Marcin Szwak,
Fiorentina z Krakowa - Robert Koczwara,
Lumiere z Baranowa - Jakub Kasprzak,
Natura z Jastrzębiej Góry - Sebastian Truszkowski,
Papu z Warszawy - Rafał Kopicki,
Provita z Kołobrzegu - Wiktor Ignaczak,
Smaq Food&Wine  z Katowic - Arkadiusz Gawron,
Sztuczka z Gdyni - Rafał Wałęsa,
Unicus Palace z Krakowa - Mateusz Suliga,
Mottem przewodnim imprezy były słowa Alberta Einsteina: „Najpiękniejszą rzeczą, jakiej możemy doświadczyć, jest oczarowanie tajemnicą. Jest to uczucie, które stoi u kolebki prawdziwej sztuki i prawdziwej nauki (...).” I tak było, mistrzowie kulinarnego kunsztu nie tylko oczarowali, ale wręcz szokowali tym, co ukryte było w oryginalnych kompozycjach dań, zaskakującym zestawieniem smaków i zapachów, a dania zaserwowane zostały z najwyższą maestrią, doprawione dobrą muzyką i obrazami. Ja znalazłam tu swego lokalnego faworyta Mistrza Erwana Debono z restauracji „Bez tytułu” przy ul. Poznańskiej 16 w Warszawie. No cóż, bo lubię smak wędzonki, konkretnie dymu wędzonego jałowca czy wędzonej śliwki.
Nagrodę jury profesjonalnego zdobyła restauracja Fiorentino z Krakowa dzięki Robertowi Koczwara za świadome kompozycje i umiejętność przekazywania emocji. Także III miejsce w kategorii przekąska i II w kategorii danie główne dzięki głosom gości smakujących dania. III miejsce w kategorii danie główne zdobyła restauracja Sztuczka, II miejsce w kategorii przekąska Boletus. Zwycięzcą natomiast w kategorii przekąska restauracja Sztuczka, a w kategorii danie główne Boletus.
Celem tego konkursu jest promocja sztuki kulinarnej, łączenia konsumpcji wykwintnych posiłków z mocnymi alkoholami i winami pochodzącymi z najlepszych światowych winnic, a zarazem utrwalanie więzi i jedności kucharzy. Wspólne masowe degustowanie najznakomitszych dań ma za zadanie ułatwiać rozwijanie doświadczenia w branży. 

Danie główne przyrządzone przez Sebastiana Truszkowskiego 
z restauracji Natura w Jastrzębiej Górze. Wołowe żebro  serwowane
 z argentyńskim Malbec.


Przystawka  z jesiotra serwowana z pełnym nowozelandzkim 
sauvignon blanc - autorem tego dzieła jest Jakub Kasprzak
z restauracji Lumiere w Baranowie 


Ta kolorowa kompozycja to przystawka autorstwa Sebastiana
Truszkowskiego z restauracji Natura w Jastrzębiej Górze - 
turbot z ikrą z troci bałtyckiej serwowany z Pouilly Fume 
lub savennieres doliny Loary.

Ta abstrakcyjna przystawka to ośmiornica z wątróbką z kaczki  
serwowana z sardyńskim lub toskańskim vermentino - 
Mateusz Suliga z Unicus Unicus Palace w Krakowie


Jury profesjonalne XI edycji konkursu gastronomicznego Wine&Food Noble Night.


Jagnięcina z sosem bordelaise przyrządzana przez kucharzy
 z restauracji Fiorentino w Krakowie


Przygotowanie przystawki do degustacji 


Fiorentina z Krakowa w trakcie przygotowań dania głównego 
- jagnięciny z sosem bordelaise. Nakładanie galaretki z Barolo.


Oczekiwanie gości na pierwszą przystawkę.


Podziw dla sztuki dekorowania, ogromne emocje.


Kaczka z pieczoną dynią to popisowe danie Provity z Kołobrzegu.


                                                         Przygotowanie do głosowania 
   

                                     Mariusz Kucharczak z restauracji Boletus z Osiecznicy


Finał konkursu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz